Irrational Attraction of Rationality - Dobiaš, Daniel
Obsah politických doktrín a dominantných línií praktickej politiky je legitimizovaný snahou realizovať ideál dobrej, slobodnej spoločnosti uplatňovaním myšlienky rozumu. Ich výkon zároveň nielen definuje podmienky pre teoretické zdôvodnenie myšlienky moci, ale stáva sa aj nástrojom na jej realizáciu. Primárnym cieľom tohto príspevku je snaha umiestniť normatívnosť súčasných (demokratických) politických režimov tam, kde narážame na potrebu zásadnejšieho teoretického argumentu, ktorý by nám umožnil reagovať na ich dynamický, často protichodný vývoj. Jedným z dôsledkov takejto fixácie je rozdelenie vied na oblasti prírody a spoločnosti, nezávislosť ich metodologického zamerania, či vecné a teoretické delenie ľudskej reality na racionalizmus (prostriedky, technika, efektívnosť) a ľudské hodnoty a významy, ktoré sa stávajú doménou iracionalizmu. Iracionálne podmienené modelovanie reality pod rúškom racionality preto možno z pohľadu moderných politických systémov považovať za dôležitý aspekt ideologického kompromisu medzi politikou, ekonomikou a mediálnou sférou o trvalej kontinuite blahobytu pre bohatých.