Bankovní obchody ve světle šesté směrnice AML - Novotný, Jiří
Dňa 20. júla 2021 Európska komisia predstavila zaujímavý balíček legislatívnych návrhov pre posilnenie pravidiel EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AML/CFT). Súčasťou balíka je nielen návrh na vytvorenie nového orgánu EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí, ale predovšetkým pre prijatie novej právnej úpravy, ktorá má súčasne obsahovať priamo uplatniteľné pravidlá, a to aj v oblastiach hĺbkovej kontroly klienta a skutočného vlastníctva. Súčasťou legislatívneho balíčka je súčasne návrh novej (šiestej) smernice, ktorá nahradí doterajšiu smernicu 2015/849/EÚ. Novo navrhovaná smernica predkladá nové mechanizmy, ktoré majú členské štáty zaviesť s cieľom predchádzať využívaniu finančného systému pre pranie peňazí alebo financovanie terorizmu. Mechanizmom navrhovanej smernice a ich vplyvu na bankové obchody je venovaný nasledujúci článok.