Psychologická příprava výslechu v praxi policejního orgánu - Texl, David
Výsluch je jednou zo základných metód kriminalistickej taktiky, zároveň sa jedná tiež o významný dôkazný prostriedok. Na základe výsluchu ako dôkazného prostriedku sa získavajú informácie od osoby, ktorá svojimi zmyslami vnímala kriminalisticky relevantnú udalosť, a tieto získané informácie (výpoveď osoby) môžu mať v nasledujúcom trestnom konaní povahu dôkazu. Okrem iného z tohto dôvodu je potrebné, aby bol výsluch vykonaný čo najkvalitnejšie, pretože pokiaľ v jeho priebehu dôjde k určitým pochybeniam, ťažko sa to napravuje. Preto je významná príprava výsluchu, kedy sa vypočúvajúci zameria predovšetkým na možné kritické body v priebehu výsluchu. Článok bude venovaný predovšetkým vlastným skúsenostiam s vykonávaním výsluchu a prípravou naň, pričom bude kladený dôraz na prípravu psychologickú, ktorá spočíva najmä vo vnútornej príprave vypočúvajúceho. Do tejto problematiky sú zapracované aj poznatky získané pri činnosti v rámci policajného orgánu.