Electromagnetic Field Exposure in the Public Space of the Slovakian City - Trnka, Michal
Hlavným cieľom nášho výskumu bolo zmapovať expozíciu elektromagnetickému smogu vo frekventovanom priestore obchodných centier v meste Bratislava a porovnať naše výsledky so skutočnými hygienickými limitmi. Merania nízkofrekvenčných a vysokofrekvenčných elektromagnetických polí boli realizované na rôznych miestach v obchodných centrách. Naše výsledky v žiadnom z meraní neprekročili slovenské aktuálne limity. Takmer všetky však výrazne prekračujú nové povolené limity podľa EUROPAEM. Na základe našich výsledkov, sprísňovania limitov v mnohých krajinách Európy a pribúdajúcich dôkazov o možnej škodlivosti dlhodobého vystavenia umelým elektromagnetickým poliam možno odporučiť preventívnu opatrnosť - podporovať výskum v tejto oblasti, pripravovať odbornú osvetu a prípadne pripraviť prísnejšie slovenské expozičné limity.