Príručka pre prijímateľov k procesu a kontrole eurofondových zákaziek verejného obstarávania na nové programové obdobie 2021-2027 - Hudec, Branislav
V novom programovom období 2021-2027 sa avizuje výrazné zjednodušenie procesov pre prijímateľov prostriedkov z fondov EÚ. Najpodstatnejšou zmenou je vytvorenie jedného programu namiesto šiestich, kreovanie jedného riadiaceho orgánu, ktorý bude primárne za tento program zodpovedný, sú vytvorené jednotné pravidlá vrátane jednotnej metodiky pre verejné obstarávanie. Ide o "Program Slovensko", ktorý bol Európskou komisiou schválený 21. novembra 2022 a celková výška zdrojov z fondov EÚ pre tento program je 12,594 mld. eur. Najväčšia časť z balíka je v Programe Slovensko vyčlenená na zelené a klimatické ciele a zvýšenie energetickej bezpečnosti. Bude sa tiež investovať do vedy, výskumu, inovácií, priemyselnej transformácie, digitalizácie a podpory rastu malých a stredných podnikov, ochrany prírody a životného prostredia, kultúry, ekologickej verejnej dopravy, atď. Projekty financované z Programu Slovensko budú realizované dodávateľmi, ktorí budú úspešnými uchádzačmi verejného obstarávania a pravidlá pre proces a kontrolu verejného obstarávania sú predmetom úpravy v novej "Príručke pre žiadateľov/prijímateľov k procesu a kontrole verejného obstarávania". Cieľom tejto časti článku je predstaviť základné kapitoly tejto príručky týkajúce sa procesného zadávania zákaziek, ktoré bude kontrolovať Úrad pre verejné obstarávanie v postavení sprostredkovateľského orgánu.