Zákon o zdravotnom poistení - Prušíková, Jana
Za zamestnanca vypočítava, vykazuje a platí preddavok na poistné jeho zamestnávateľ zo skutočne zarobeného príjmu v konkrétnom mesiaci. Od 1. januára 2023 sa pri platení preddavkov zamestnanca uplatňuje minimálny preddavok, t.j. prvýkrát preddavok za mesiac január 2023 so splatnosťou do 28. februára 2023. Minimálny preddavok nemusia platiť zamestnanci, ktorí sú zároveň poistencami štátu, a to napr. pracujúci študenti, dôchodcovia, alebo osoby so zdravotným postihnutím, alebo SZČO. Usmernenie k minimálnemu preddavku uverejňuje Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej webovej stránke.