Administratívny pohľad na rozpočtové provizórium samospráv - Bohunčák, Michal
Hospodárenie obcí a samosprávnych krajov v rozpočtovom provizóriu je v legislatíve rámcovo upravené v § 11 zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z.n.p.. Samosprávy v režime rozpočtového provizória musia dodržiavať pravidlá a rešpektovať pri svojich aktivitách princíp opatrnosti, avšak zákonite nemusia pozastaviť svoje rozvojové aktivity a vcelku pokojne sa môžu pustiť aj do verejných obstarávaní. Samosprávy sa počas rozpočtového provizória riadia rozpočtom, ktorý bol schválený ako rozpočet v predchádzajúcom rozpočtovom roku, pričom sa neprihliada na ďalšie, resp. nasledujúce zmeny, ktoré sa v tomto predchádzajúcom rozpočtovom roku vo vzťahu k pôvodne schválenému rozpočtu prijali.