How Increased Inflation Affects Businesses - Belanová, Katarína, 1978-
Inflácia ovplyvňuje podnikanie mnohými spôsobmi a jej vplyv sa odráža v celkovom fungovaní a živote podniku. Najvýraznejšie pôsobí na zmeny cien vstupov a výstupov, pričom tieto zmeny sú vo všeobecnosti nerovnomerné. Cieľom príspevku je zhodnotiť minulosť a simulovať možný budúci vývoj finančnej situácie podnikov v prostredí zvýšenej inflácie a neistoty v SR. Po prvé, prostredníctvom dostupných štatistických údajov poukazujeme na to, že podniky v priemere dokázali preniesť rastúce náklady do tržieb. Následne vykonáme simuláciu budúceho vývoja na základe dvoch scenárov. Simulujeme najmä dva typy šokov – rast nákladov a pokles dopytu. Prudký a nerovnomerný nárast cien môže podľa zistení negatívne ovplyvniť niektoré podniky a narušiť štruktúru podnikateľského sektora. Ako tiež dokumentujeme, vplyv inflácie na podniky je heterogénny.