Local Labour Market Segmentation and Migrant Workers’ Experiences: The Case of the Hotel Industry in Venice - Iannuzzi, Francesco E
Prostredníctvom Benátok ako prípadovej štúdie sa tento článok snaží analyzovať skúsenosti migrujúcich pracovníkov v hotelovom priemysle prostredníctvom teoretického zapojenia sa do segmentácie miestneho trhu práce. Globálny hotelový priemysel sa spolieha na veľký počet migrujúcich pracovníkov, ktorí sú často vo svojom prvom zamestnaní ako spôsob riešenia problému fluktuácie personálu. Predchádzajúce štúdie zistili, že základné dôvody tohto vzťahu sú malé prekážky vstupu do sektora a už spomenutá fluktuácia. Ukázali tiež, že rovnaké vlastnosti, ktoré robia hotelový sektor atraktívnym pre migrujúcich pracovníkov, ich vedú aj k tomu, že krátko po vstupe do tohto odvetvia, odídu. Článok odhaľuje významnú stabilitu v kariére migrantov zamestnaných v benátskych hoteloch, ako aj heterogenitu v ich individuálnych skúsenostiach. Zdôrazňuje dôležitosť miestnych charakteristík výroby, spotreby, inštitucionálnych a sociálnych regulačných vzorcov, sociálnych stratifikácií pracovníkov a stratégií sociálnej reprodukcie pri formovaní vzťahu medzi pracovníkmi a hotelierstvom.