Economic Complexity and Firm Performance in the Cultural and Creative Sector: Evidence from Italian Provinces - Burlina, Chiara
Viaceré štúdie odhalili pozitívny vzťah medzi priestorovou dynamikou kultúrneho a kreatívneho priemyslu (KKP) a ich sociálno-ekonomickými výsledkami. V tomto článku vychádzame z indexu ekonomickej komplexnosti (ECI) ako zástupcu na zachytenie sociálnej interaktívnej povahy, ktorá charakterizuje KKP a spôsob, akým to ovplyvňuje výkonnosť firmy. Naším predpokladom je, že komplexnejšie lokality, vybavené rôznymi typmi sofistikovanejších výrobných kapacít, umožňujú firmám s KKP dosahovať vyššiu výkonnosť. Dôraz je kladený na Taliansko s dlhoročnou tradíciou v kultúre a kreativite. Autori vychádzajú z panelovej databázy pre výpočet ECI. Analyzuje sa vplyv zložitosti na výkonnosť firiem v rámci sektorov s rôznou úrovňou kultúrnej a komerčnej hodnoty.