Analyse der Lexeme Wasser und water in diachroner Perspektive - Kalaš, Filip, 1993-
Cieľom príspevku je diachrónny opis a analýza podstatného mena „Wasser“ v nemeckej a „water“ v anglickej tlači, pričom pozornosť sa venuje najmä adjektívnym, verbálnym a nominálnym kolokátorom. Príspevok sa pokúša zistiť, akými sémantickými a distribučnými modifikáciami prešli jednotlivé kolokátory v priebehu času (1948 – 2018) a aká spoločenská problematika sa odráža v excerpovaných kolokátoroch. Na splnenie cieľov sa používa korpusový nástroj DiaCollo, ako aj textové korpusy Die Zeit a Corpus of Historical American English (COHA).