Vylúčenie povinnosti platiť poistné - Cingelová, Zuzana
Sociálne poistenie je poistením zamestnancov, ale napriek tomu sú zamestnanci zbavení povinností spojených s jeho administráciou. Všetky tieto povinnosti za nich plnia ich zamestnávatelia, a to nielen v súvislosti s výpočtom, vykazovaním a odvodom poistného, ale aj s prihlasovaním, oznamovaním zmien a odhlasovaním zamestnancov. Sociálne poistenie spravuje verejnoprávna inštitúcia, ktorou je Sociálna poisťovňa so širokou sieťou svojich pobočiek vo väčšine okresných miest Slovenska.