Precarious Self-Employment in Urban Europe - Reuschke, Darja
Mestský a regionálny výskum sa zameral na podnikateľské príležitosti a na to, ako môžu mestá podporiť rast prostredníctvom „správneho“ typu podnikania. Tým sa zanedbáva zvyšujúce sa riziko neistej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ). Článok skúma, či je neistá SZČ bežnejšia v mestských oblastiach, popri iných podnikateľských formách. Na základe európskeho prieskumu z roku 2015, ktorého sa zúčastnilo 30 krajín, sa vytvoril empirický rámec neistoty SZČ. Zistenia ukazujú významné rozdiely v mestských a mimomestských oblastiach. Niektoré individuálne charakteristiky (pohlavie) a charakteristiky súvisiace s prácou (priemysel a práca na doma) súvisia so zvýšeným rizikom neistoty v mestských oblastiach. Politiky sa preto musia zamerať sa na miestne podmienky SZČ.