Odborné usmernenie o zmene pohlavia MZ SR - Batka, Ľubomír
Reakcie na vydané Odborné usmernenie MZ SR na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti ku zmene pohlavia z apríla 2022. Z hľadiska medicínskej etiky Usmernenie posilňuje princíp autonómie a sebaurčenia, a chráni aspekt beneficencie a nonmaleficencie na strane transrodovej osoby. Etický princíp spravodlivosti sa v prípade transrodových ľudí prejavuje v rovine nediskriminácie a humanizácie inštitúcií. Etická dilema pri Usmernení zostáva v rovine ochrany zodpovednosti terapeuta a lekára.