Klimatická politika po roce energetické krize - Davidová, Kateřina
Vývoj v energetickej a klimatickej politike v poslednom roku, ktorý bol definovaný ruskou vojnou na Ukrajine, energetickou krízou a rastúcou infláciou. V prvej časti je diskutovaná otázka energetickej chudoby a jej štrukturálnych riešení. V druhej časti sa článok zamýšľa nad pozitívnymi aj negatívnymi dôsledkami energetickej krízy. Ako pozitívny efekt hodnotí rekordný rozvoj obnoviteľných zdrojov energie v Európe, ktorý pomohol kompenzovať extrémne drahý plyn a obmedziť európsku závislosť na plyne z Ruska. Ako negatívny efekt autorka hodnotí rekordný nárast dotácií plynúcich fosílnym spoločnostiam. Štátne kompenzačné balíčky, zastropovanie cien a ochrana spotrebiteľov umelo urobili fosílne palivá viac konkurencieschopné a priniesli energetickým spoločnostiam mimoriadne zisky, zatiaľ čo náklady na živobytie domácností rástli. Po prekonaní akútnej fázy energetickej krízy je teraz potrebné zamerať sa na systémové riešenia, ktoré zároveň povedú k väčšej spoločenskej kohézii a podporia princípy spoločenskej solidarity. Klimatické politiky obsiahnuté vbalíčku Fit for 55, môžu byť vhodnou súčasťou týchto riešení.