Who Are Online Grocery Shoppers? - Bauerová, Radka
Zrýchlenie elektronického nákupu potravín je dôležitý trend, ktorý dokazuje, že tento spôsob získavania potravy, zákazníci čoraz viac akceptujú. Odhaľovanie, pochopenie a popis rozdielov medzi online nakupujúcimi je zaujímavé z vedeckého aj praktického hľadiska. Správne zameranie sa na konkrétny zákaznícky segment zvyšuje samotnú efektivitu marketingovej komunikácie tým, že sa vynakladajú náklady na komunikáciu s tými správnymi zákazníkmi. Práca skúma správanie zákazníkov pri nakupovaní online a snaží sa nájsť podobnosti v tomto správaní. Následne vytvára segment online nakupujúcih v potravinách a reflektuje ich nákupné správanie, osobnostné črty a charakteristiky, lojalitu a celkovú spokojnosť s nákupom. Opisuje sa sa dotazníkový prieskum, v ktorom údaje boli analyzované pomocou faktorovej a zhlukovej analýzy. Vytvorená kombinovaná segmentácia rozdeľuje nakupujúcich do piatich segmentov. Výsledky zvyšujú vedomosti o správaní, motívoch a nákupných požiadavkách pri nákupe.