Scheduling Vegetable Sales to Supermarkets in Europe: The Tomato Case - Pérez-Mesa, Juan Carlos
Analýza časového programovania predaja pre záhradnícku marketingovú spoločnosť, napr. družstvo. Empirická štúdia odkazuje na európsky trh s paradajkami, kde sa väčšina produkcie predáva cez maloobchodný kanál, ktorému dominujú veľké distribučné reťazce. Autori skúmajú marketingový harmonogram pre individuálnu spoločnosť, alebo dokonca pre prominentného farmára, využívajúc upravený Markowitzov model za predpokladu, že jeho rozhodnutia neovplyvnia rovnováhu trhových cien. Výsledkom je, že tento model dokáže riadiť riziko a zlepšiť rozhodovanie. Údaje tiež poskytujú informácie o riziku, ktoré znášajú marketéri v závislosti od ich kalendára predaja, ktorý často závisí od ich geografického umiestnenia.