Efficiency of European Union Wheat Producers on World Market and Analysis of its Determinants Based on the Data Envelopment Analysis Method - Boczar, Paweł
Vojna na Ukrajine ukázala, že celosvetová potravinová bezpečnosť môže byť ľahko otrasená. Tento článok sa zameriava na hodnotenie producentov pšenice z Európskej únie (EÚ) na svetovom trhu. Udržali by si výrobcovia EÚ svoje konkurenčné postavenie bez priamych platieb? Aké zmeny je potrebné zaviesť, aby sa zlepšilo postavenie výrobcov z EÚ na svetovom trhu? Na zodpovedanie týchto otázok sa použila analýza obalov dát. Uvádza sa, že konkurenčné postavenie producentov pšenice v EÚ je stále silne závislé od priamych platieb a že náklady na mechanizáciu sú kľúčovou oblasťou pre zlepšenie efektívnosti produkcie pšenice v Európe.