European Security Is European Army a Fantasy or Is It Necessary for Survival? - Pashkin, Zumrud
Diskusia o európskej armáde sa vo verejnej debate rieši od začiatku. Odpovede na otázku, či je pre zaistenie bezpečnosti EÚ a jej hraníc, kľúčové vytvoriť európsku armádu, sa značne líšia. Podľa niektorých odborníkov je vytvorenie armády naliehavou nevyhnutnosťou, pretože kontinent už nie je bezpečný. Európa preto musí mať svoju spoločnú armádu, ktorá bude reagovať na akékoľvek bezpečnostné výzvy. Ďalším argumentom je, že ak má EÚ za cieľ stať sa globálnou mocnosťou, nemôže to dosiahnuť bez vlastnej vojenskej sily. Na druhej strane je táto myšlienka čistou fantáziou. Dôvodom je skutočnosť, že o vojenskej integrácii v Európskej únii sa diskutovalo pri rôznych príležitostiach, no zatiaľ neúspešne. Táto oblasť politiky stále zostáva citlivou oblasťou, pokiaľ ide o národnú suverenitu členských štátov. Okrem toho sa militarizácia EÚ opisuje aj ako výzva pre jej úlohu „civilnej moci“.