Emission Reduction and Slovak Industry - Vlachynský, Karol
EÚ vyprodukuje približne 8 % celosvetových emisií zo skleníkových plynov. V dôsledku toho si EÚ stanovila záväzný cieľ dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu. Ako krok k tomuto cieľu EÚ výrazne zvýšila aj svoje ambície v oblasti klímy do roku 2030, keď sa zaviazala znížiť emisie do roku 2030 aspoň o 55 % v porovnaní s úrovňou z roku 1990 (v porovnaní s predchádzajúcim cieľom 40 %). Tieto ambície budú mať nevyhnutne vážny dopad na európsku ekonomiku – najmä na priemysel. Pozrime sa preto na súčasné „emisné prostredie“ na Slovensku, popíšme navrhovanú cestu k dosiahnutiu uhlíkových cieľov a poskytnime nejakú kritiku.