Inovácie ako strategický cieľ plnenia Agendy 2030 - Šoltésová, Klaudia, 1995-
V príspevku sledujeme jeden zo 17 strategických cieľov Agendy 2030, ktorý má za cieľ vybudovať odolnú infraštruktúru, podporovať priemysel a posilniť inovácie. Celkovo sa táto agenda zaoberá udržateľným rozvojom, zlepšovaním životnej úrovne a celkovej prosperity vo svete. Analýza je uskutočnená na základe ukazovateľov, ktoré Eurostat uplatňuje na monitorovanie plnenia cieľa 9 v rámci Agendy 2030. Medzi tieto ukazovatele patrí počet vedecko-výskumných pracovníkov a podiel výdavkov na výskum a vývoj. Na základe dostupných údajov medzi rokmi 2002-2021 bola vykonaná predikcia jednotlivých ukazovateľov do roku 2030. Výsledky získané prostredníctvom predikcie je možné využiť v nasledujúcich rokoch na skúmanie smerovania pozorovaných zmien aj z pohľadu jednotlivých členských štátov EÚ v oblasti uplatňovania inovácií pri realizácii politiky udržateľného rozvoja.