Materská dovolenka, otcovská dovolenka a rodičovská dovolenka - Matlovičová, Iveta
Materská dovolenka, otcovská dovolenka a rodičovská dovolenka sú tri samostatné pracovnoprávne inštitúty, ktoré sú upravené v § 166 až § 169 zákona č. 311/2021 Z. z. Zákonníka práce. Právo na čerpanie materskej, otcovskej a rodičovskej dovolenky je individuálne právo zamestnanca, ktoré si muž a žena uplatňuje samostatne. To znamená, že ak obaja rodičia pracujú, každý z nich môže čerpať túto dovolenku, prípadne obaja súčasne.