Initial Public Offering (IPO) of Green Bonds: COVID-19 As a Possible Factor in Changing the Market for Environmental Investments - Sieber, Jakub, 1992-
Cieľom predloženého príspevku je analyzovať a porovnať základné parametre IPO zelených dlhopisov pred a po pandémii COVID-19. Príspevok prináša aktuálny prehľad literatúry k skúmanej téme, ako aj celkový vývoj trhu so "zelenými peniazmi". IPO konvenčných dlhopisov sa počas obdobia COVID-19 zvýšili o 53,17 %, zatiaľ čo trh zelených dlhopisov vykázal v rovnakom období nárast o 414,59 %. Na základe analýzy dvoch vzoriek IPO zelených dlhopisov výsledky ukazujú, že po vypuknutí pandémie prišlo na trhu zelených dlhopisov k zvýšeniu variability výnosov a kupónov. V porovnaní s IPO konvenčných dlhopisov sa medián rozdielu, tzv. "greenium" znížil o 0,61 %, čo signalizuje, že ochota investorov investovať do environmentálnych investícii poklesla.