Collective Bargaining and Social Dialogue as Tools for Communication Between Participants - Dubovská, Miriama, 1990-
Kolektívne vyjednávanie funguje ako forma komunikácie medzi zamestnávateľmi a zamestnancami s cieľom riešiť otázky týkajúce sa pracovnoprávnych vzťahov. Teoretické vymedzenie jednotlivých zložiek kolektívneho vyjednávania približuje spôsob fungovania kolektívneho vyjednávania, identifikuje subjekty zapojené do tohto procesu a objasňuje formy fungovania. V príspevku sa na základe právneho rámca identifikujú kolektívne pracovné vzťahy, typy organizácií a spôsoby uzatvárania kolektívnych zmlúv. V rámci sociálneho dialógu sa diskutuje o dvojstranných a trojstranných konzultáciách medzi sociálnymi partnermi a vládou. Sociálni partneri zastupujú záujmy zamestnancov a zamestnávateľov v oblasti pracovného práva na rôznych úrovniach.