Absence of Measurement Tools Investigating Attitudes Towards University Study of Information and Communication Technologies (ICT) - Theoretical Review - Hanák, Róbert, 1979-
Cieľom príspevku je identifikovať a preskúmať nástroje psychologického merania, ktoré sa používajú na meranie postojov k štúdiu informačných a komunikačných technológií (IKT) na univerzite. Počet identifikovaných meracích nástrojov závisí od vylučovacích kritérií založených na kvalite, ako je spoľahlivosť, validita, relevantné teoretické pozadie, veľkosť vzorky, prísnosť metodologického aparátu a iné. Identifikovalo sa 53 relevantných nezávislých meracích nástrojov skúmajúcich postoje, vnímanie, motiváciu a hodnoty študentov všeobecne k STEM (veda, technika, inžinierstvo, matematika) alebo konkrétne k štúdiu STEM. Len 9 z nich sa špecializuje na IKT a spĺňalo vylučovacie kritériá týkajúce sa kvality. Výsledky naznačujú, že chýbajú špecifikované a psychologicky overené meracie nástroje špecializované na meranie postojov k vysokoškolskému štúdiu IKT a budúci výskum by sa mal zamerať na vývoj nových meracích nástrojov, ktoré spĺňajú najvyššiu úroveň vedeckej náročnosti.