Simulation of the Impacts of the Proposed Direct Payment Scheme – The Case of the Czech Republic - Lososová, Jana
Návrh Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) pre ČR vyvolal nevôľu mnohých podnikateľov v poľnohospodárstve z dôvodu prerozdeľovacích platieb, do ktorých bude smerovať 23 % z celkového objemu priamych platieb namiesto pôvodne plánovaných 10 %. To má podľa tvorcov Strategického plánu podporiť spravodlivejšie rozdeľovanie platieb, rešpektujúce výhody plynúce z rozsahu produkcie veľkých firiem. Kritici plánu tvrdia, že prevádzkové dotácie sú už degresívne a obávajú sa nepriaznivého dopadu na stredné podniky, ktoré sa vzhľadom na štruktúru podnikov v ČR dotknú veľkej časti poľnohospodárstva. Cieľom tohto článku je identifikovať veľkosť poľnohospodárskeho podniku, pre ktorý sa znížia priame platby, a pravdepodobný stupeň vplyvu na hospodárstvo poľnohospodárskeho podniku.