Evaluation of Financial Situation of Slovak Businesses after 2020 - Belanová, Katarína, 1978-
Cieľom príspevku je zhodnotiť finančnú situáciu podnikateľských subjektov v Slovenskej republike po roku 2020 prostredníctvom vybraných ekonomických ukazovateľov. Zameriavame sa na malé a stredné podniky. Pomocou dostupných sekundárnych údajov sme charakterizovali vývoj základných ekonomických ukazovateľov popisujúcich ekonomickú situáciu podnikov. Okrem toho sme zisťovali, či sa firmám podarilo vyrovnať sa so zvýšenou infláciou. Nepriaznivá ekonomická situácia spôsobená pandémiou mala podľa našich zistení negatívny vplyv na tvorbu pridanej hodnoty v podnikateľskom sektore v roku 2020. V roku 2021 došlo k oživeniu ekonomickej aktivity, čo sa prejavilo vo zvýšenej tvorbe pridanej hodnoty. hodnote, ako aj v pozitívnom vývoji ostatných ekonomických ukazovateľov. Čo sa týka vplyvu inflácie, podniky v priemere dokázali preniesť rastúce náklady do tržieb