Aktuálne zmeny v transferovom oceňovaní (veľký prehľad s komentárom) - Kočiš, Michal
Aktuálne zmeny v slovenskom režime transferového oceňovania, ktoré vyplynuli z nového zákona č. 496/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dani z príjmov. Kým predmetom novelizácie je ZDP ako celok a zmeny sa dotýkajú celého spektra pravidiel zdaňovania daňou z príjmov, podstatným spôsobom sa modifikujú aj pravidlá uplatňovania princípu nezávislého vzťahu. V dôsledku zmien dochádza k doplneniu a sprísneniu pravidiel transferového oceňovania, a to tak najmä pokiaľ ide o jeho osobnú pôsobnosť, vymedzenie kontrolovanej transakcie, predmet a funkcionalitu primárnej úpravy základu dane, ako aj explicitné zadefinovanie právneho režimu transferového oceňovania prostredníctvom vymedzenia vzťahu vnútroštátnych zákonných pravidiel a metodických pravidiel OECD v oblasti transferového oceňovania. Zmeny prinášajú spolu so sprísnením a upresnením doterajších pravidiel aj mnohé otázky ohľadom ich praktického uplatňovania.