Financial Stability of the Czech Insurance Companies - Přečková, Lenka
Finančná stabilita sa stala dôležitou témou najmä v posledných rokoch. Neexistuje však jednotný prístup na meranie finančnej stability poisťovní. Cieľom tohto príspevku je zostaviť súhrnný index finančnej stability pre poisťovne a aplikovať tento index na české poisťovne. Index finančnej stability je skonštruovaný a aplikovaný zvlášť pre poisťovne, ktoré prevažne poskytujú životné a neživotné poistenie. Index finančnej stability sa zameriava na päť oblastí. Výsledky článku ukazujú, že poisťovne špecializované na určitý produkt neživotného poistenia sú finančne stabilnejšie. Z výskumu vyplýva, že vývoj poisťovní bol ovplyvnený organizačnými zmenami a ekonomickými zmenami.