Komparácia právnej úpravy vo vybraných členských štátoch v oblasti poškodzovania finančných záujmov Európskej únie - Strémy, Tomáš
Ochrana finančných záujmov Európskej únie je dôležitým cieľom opatrení orgánov a inštitúcií na úrovni EÚ a národných inštitúcií. Hneď na úvod je však potrebné poznamenať, že finančné záujmy Európskej únie nie sú vždy finančnými záujmami jednotlivých členských štátov. Záujem EÚ je nepochybne širší pojem ako pojem finančný záujem Únie. Finančný záujem Únie nemožno považovať za súhrn finančných záujmov jednotlivých členských štátov vzhľadom na skutočnosť, že na národnej úrovni nie sú finančné záujmy štátu súčtom záujmov jeho občanov. Môže nastať situácia, že finančné záujmy konkrétnej krajiny sa nebudú úplne zhodovať s finančnými záujmami Európskej únie. V tejto súvislosti je veľmi dôležité, aby členské štáty vo fáze stanovovania finančného rámca pre konkrétne finančné perspektívy mohli vyjadriť svoje očakávania a v priebehu rokovaní dosiahnuť kompromis, ktorý umožní, aby sa predpoklady rozpočtu Únie zhodovali so záujmami jednotlivých členských štátov.