Elektronické právne úkony a ich doručovanie v pracovnoprávnych vzťahoch - Kundrát, Ivan
Autor sa zaoberá podmienkami vykonávania právnych úkonov elektronickými prostriedkami v pracovnoprávnych vzťahoch. Autor poukazuje na to, že hoci legislatíva tieto právne úkony nevylučuje, existuje podstatná časť písomností zamestnanca a zamestnávateľa, ktorá podlieha doručovaniu. V pracovnom práve preto treba odlíšiť možnosť urobiť právny úkon elektronickými prostriedkami od otázky, či je možné takýto elektronický dokument doručiť s právnymi následkami. Autor skúma doručovanie písomností z hľadiska ich vzťahu k teórii dosahu a analyzuje právne následky chybného doručenia. Autor poukazuje na to, že Zákonník práce ustanovuje sankciu neplatnosti pri chybnom doručení len pre dva právne úkony – výpoveď a okamžité skončenie pracovného pomeru. Aj v týchto prípadoch však rozhodovacia prax pripúšťa, že vady doručenia je možné vyriešiť prevzatím písomnosti. Platnosť iných právnych úkonov nie je závislá od doručenia. Cieľom príspevku je posúdiť možnosti vykonávania právnych úkonov elektronickými prostriedkami ohľadom právnej úpravy doručovania v pracovnoprávnych vzťahoch.