The Impact of Geopolitical Risk on Agricultural Commodity Prices - Hudecová, Kristína
Eskalácia konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou mala škodlivý vplyv na svetový poľnohospodársky a potravinový trh a cenové pohyby základných komodít. V tejto štúdii sa autori zameriavajú na skúmanie vplyvov geopolitického rizika na ceny vybraných poľnohospodárskych a potravinárskych komodít pomocou lineárneho a nelineárneho ARDL modelu (Autoregressive Distributed Lag model). Výsledky poukazujú na asymetrický vplyv geopolitického rizika na ceny repky, cukru, slnečnicového oleja a pšenice. Zistenia tiež neukazujú žiadne dlhodobé prepojenie medzi geopolitickým rizikom a cenami kukurice, bavlny, reziva, mlieka, ovsa, hrubej ryže a sóje.