Lekcia z pandémie COVID-19: skúsenosti a očakávania poskytovateľov pobytových sociálnych služieb dlhodobej starostlivosti - Repková, Kvetoslava
Prispieť k poznávaniu dopadov pandémie Covid-19 v sektore sociálnych služieb dlhodobej starostlivosti v národných podmienkach a k identifikovaniu výziev pre sociálnu prácu zameraných na zlepšenie zvládania budúcich krízových situácií v danom sektore. Dopady pandémie Covid-19 na sektor služieb dlhodobej starostlivosti sú konceptualizované ako ľudsko-právna otázka (článok 11 Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím), ale aj ako otázka kvality sociálnych služieb. Najnovšie ako otázka poučenia z pandémie pre udržateľný rozvoj a budúce zvládanie krízových situácií v sociálnych službách ako súčasti ich kvality. Článok sprostredkováva vybrané zistenia kvantitatívneho prieskumu, ako hodnotia poskytovatelia pobytových sociálnych služieb dlhodobej starostlivosti dopady pandémie na ich fungovanie a aká je lekcia z pandémie na zvyšovanie ich pripravenosti riešiť budúce krízové situácie. Poskytovatelia prevažne hodnotili svoju situáciu ako porovnateľnú s pred-pandemickým obdobím; pre podporu v budúcich krízových situáciách očakávajú najmä jednotné, jasné a včasné metodické usmerňovanie zo strany autorít, ale aj podporu personálneho, finančného a materiálneho zabezpečenia sociálnej služby. Zvýšená potreba zabezpečovať v krízových situáciách sprostredkovávanie medziorganizačných, vnútroorganizačných a interpersonálnych interakcií, komunikácie a koordinácie činnosti aktérov sociálnych služieb, čo je kľúčová rola sociálnej práce. Pripravovať sociálnych pracovníkov pre oblasť krízového riadenia.