Odpovědnost vykonavatele veřejné funkce v nezávislém orgánu za nezákonné rozhodnutí, na příkladu Rady České televize - Štefko, Martin
Cieľom tohto príspevku je analyzovať vhodnosť legislatívnej úpravy ochrany člena nezávislého správneho orgánu vykonávajúceho dohľad verejnosti nad určitou agendou alebo inštitúciou pre prípad, že rozhodne nezákonne alebo vecne nesprávne, a to z hľadiska praktických problémov, ktoré táto úprava vyvoláva. Zjednodušene povedané, ide o to, kto stráži strážcu. Ak sa strážca podieľa na nezákonnom rozhodnutí alebo nesprávnom úradnom postupe, kto ho poženie na dosiahnutie spravodlivosti? A je ochrana vykonávateľa verejnej funkcie dostatočná? Výskum bude vykonaný na nezákonnom rozhodnutí Rady Českej televízie, ktoré bolo predmetom súdneho preskúmania zo strany českých správnych súdov.