European Union Cohesion Policy and Euroscepticism: A Literature Review - Kuběnková, Dana, 1996-
Cieľom tohto článku je poskytnúť konsolidovaný prehľad existujúcich poznatkov o vzťahu medzi politikou súdržnosti EÚ a podporou voličov euroskeptickej politickej strany, identifikovať medzery vo výskume a navrhnúť odporúčania pre ďalšie štúdie. Prehľad literatúry je koncipovaný z pohľadu regionálnej ekonomiky a politiky. Analýza skúma, či zvýšená úroveň investícií do vytvárania pracovných miest, zvyšovania ľudského kapitálu, propagácie inovácie, zlepšenie kvality života, infraštruktúry, životného prostredia a iných atribútov prostredníctvom politiky súdržnosti EÚ vedie k poklesu podpory voličov pre euroskeptickú politiku strany. Ďalej sa skúma, či tieto investície nemajú v tomto kontexte žiadny efekt alebo či skutočne prispeli k zvýšeniu takejto podpory. Prehľad literatúry sa obmedzí na štúdie, ktoré skúmajú túto problematiku na regionálnej úrovni súčasných alebo bývalých členských štátov EÚ a ktoré vychádzajú z disciplín regionálnej ekonomiky a politiky.