Climate Action Through Artificial Intelligence: International Legal Perspective - Bakošová, Lucia
Ďalekosiahle negatívne účinky zmeny klímy vyvíjajú tlak na medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo vhodné opatrenia v oblasti klímy a to s ohľadom na udržateľný rozvoj. Využitie umelej inteligencie môže byť jedným z nástrojov na dosiahnutie cieľov stanovených v Cieľoch Organizácie Spojených národov pre trvalo udržateľný rozvoj. Príspevok poukazuje na niekoľko príkladov umelej inteligencie, ktoré možno použiť na dosiahnutie vhodných klimatických opatrení, ako napríklad predpoveď počasia a prírodných katastrof, alebo môžu pomôcť pri monitorovaní, modelovaní a riadení environmentálnych systémov, či už ide o ilegálnu ťažbu dreva, znehodnocovanie vody, neoprávnený rybolov a pytliactvo, znečisťovanie vzduchu alebo záťaž z poľnohospodárskej činnosti. Technológie využívajúce umelú inteligenciu sú však častokrát vyvíjané a používané v etickom a právnom vákuu. Cieľom príspevku je analýza existujúcej medzinárodnoprávnej úpravy v kontexte napĺňania cieľov udržateľného rozvoja v oblasti klimatických opatrení prostredníctvom umelej inteligencie a poukázať na možné právne problémy jej využívania.