Komentár k úplnému zneniu zákona o dani z príjmov - Kováčová, Zdenka
Pri aplikácií zákona č. 595/2003 Z. z. je potrebné všímať si nielen obsah jeho konkrétnych ustanovení, ale aj celkové členenie zákona. Od r. 2023 je v platnosti už 6 noviel a viac účinností. Najväčšia z nich č. 496/2022 Z. z. mala dve účinnosti 1. 1. 2023 a 1. 1. 2024. Zmeny je možné rozdeliť do niekoľkých oblastí: opatrenia na ochranu proti daňovým podvodom, daňový bonus na vyživované dieťa, opatrenia v oblasti preventívnej reštrukturalizácie, zmeny v oblasti závislých osôb a transferového oceňovania, úprava registrácie na daň z príjmov a znovuzavedenie zdaňovania výnosov z tzv. podnikových dlhopisov. Novely č. 519/2022 Z. z., č. 59/2023 Z. z. a č. 60/2023 Z. z. menili a dopĺňali § 19 ZDP. No a zatiaľ posledná novela č. 65/2023 Z. z. zaviedla od 1. mája možnosť dotácie na stravu a poberanie daňového bonusu súčasne.