Business Environment of SMEs in the Slovak Republic in the Context of Evaluation of International and Domestic Institutions - Belanová, Katarína, 1978-
Malé a stredné podniky zohrávajú dôležitú a nenahraditeľnú úlohu v trhovej ekonomike. Kľúčovou podmienkou pre ich fungovanie a ďalší rozvoj je vysokokvalitné podnikateľské prostredie. Cieľom článkuje zhodnotiť podnikateľské prostredie v SR podľa vybraných medzinárodných a domácich hodnotení. Podľa zistení 2021 Global Entrepreneurship Monitor je potrebné naďalej zjednodušovať podmienky pre začatie podnikania, nakoľko viac ako polovica Slovákov si myslí, že založiť podnik v SR nie je ľahké. Podľa Indexu podnikateľského prostredia, podnikatelia v SR vnímajú za 2. polrok 2022 najhoršie situáciu v oblasti stability cien. Na základe výsledkov z týchto hodnotení navrhujeme opatrenia pre zlepšenie podnikateľského prostredia.