Odstupné a odchodné - Mintál, Ján
Zákonný nárok na odstupné a odchodné vzniká podľa Zákonníka práce len zamestnancovi pracujúcemu na základe pracovnej zmluvy a nie na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných popri pracovnom pomere. Zákonník práce ustanovuje možnosť poskytnutia odstupného a aj odchodného, samozrejme za predpokladu splnenia presne ustanovených podmienok. V akej výške sa poskytuje odstupné, ak zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz? Ako sa postupuje pri zdaňovaní odstupného?