Classification of Company Life Cycle Stages: An Automotive Industry in the Czech Republic - Slavíčková, Jana
Modely životného cyklu spoločnosti sú stredobodom pozornosti výskumníkov už desaťročia, čo vedie k početným definíciám a určovaniu štádií. Manažéri sa snažia robiť vhodné strategické rozhodnutia v správnom čase, aby maximalizovali príležitosti spojené s rôznymi fázami životného cyklu. Posúdenie životného cyklu spoločnosti a určenie fázy cyklu nám umožňuje predpovedať budúci vývoj spoločnosti a predchádzať krízam alebo dokonca predčasnému ukončeniu spoločnosti. V posledných rokoch vzrástol záujem o hodnotenie životného cyklu produktov. Keďže je však životný cyklus podniku dlhší ako životný cyklus produktu, určite si zaslúži pozornosť - hlavne v oblasti kvantitatívnych kritérií. Cieľom príspevku je navrhnúť kvantitatívne premenné na určenie životného cyklu spoločnosti podľa dvoch požiadaviek a to: premenné sú odvodené z verejne dostupných finančných výkazov; a metóda klasifikácie je vhodná pre veľkú vzorku vrátane nekótovaných spoločností na burze cenných papierov. Štúdia ukazuje, že naše tri premenné sú vhodné na klasifikáciu štádií pre každý podnikový rok pod podmienkou dodržania niekoľkých krokov: počítanie odvetvových kvintilov a pod. Na základe deskriptívnej štatistiky každej etapy životného cyklu je možné posúdiť použité premenné v kontexte ďalšieho strategického smerovania podniku. Na zistenie zotrvania podnikov v definovaných fázach bola vykonaná matica prechodu na štyri nasledujúce roky.