The Impact of the COVID-19 Pandemic on Online Consumer Behavior for the Book Market in Romania - Dincă, Violeta Mihaela
Koronavírus a s ním súvisiaci lockdown spôsobil veľké zmeny v edičnej činnosti a aj vo vzorcoch čítania kníh. Cieľom príspevku je identifikovať zmeny v nákupných návykoch čitateľoch kníh v dvoch rôznych typoch motivácií: úžitková a pôžitkárska. Bol vyvinutý model, aby študoval nepriame vplyvy pandémie, pretože zahŕňal dočasné odstavenie fyzických kníhkupectiev a neistotu nakazenia sa vírusom návštevou obchodov po ich opätovnom otvorení. Údaje boli zhromaždené od 410 rumunských spotrebiteľov prostredníctvom online prieskumu. Multivariačná analýza údajov ukázala, že koronavírus mal pozitívny a významný vplyv na zámery zákazníkov nakupovať si knihy online. Ukázal sa bezvýznamný vplyv medzi motiváciu úžitku a kúpou. Tieto výsledky by mohli podporiť všetky zainteresované strany v rámci knižného trhu, ako sú vydavateľské firmy a online kníhkupectvá, aby posilnili svoju online činnosť v rámci sociálnych sietí a pod.