Zmeny v štruktúrach obyvateľstva Slovenska podľa výsledkov sčítaní - Krišková, Veronika
Cieľom príspevku je analyzovať základné demografické údaje o charakteristikách obyvateľstva, ktoré sa získali zo sčítaní obyvateľov, domov a bytov. Základnými štruktúrami obyvateľstva sú pohlavie a vek, ktoré najviac vysvetľujú populačnú dynamiku. Druhou skupinou štruktúr, prezentovanou v príspevku sú štruktúry obyvateľstva, ktoré sa vzťahujú na sociálne a vzdelanostné postavenie. Na identifikáciu trendov boli údaje zo sčítania 2021 porovnané s údajmi zo sčítaní 2011 a 2001.