Intraday Liquidity Modelling Using Statistical Methods - Vojtková, Mária, 1966-
Správny prístup k riadeniu rizika likvidity v bankách je nevyhnutný pre zabezpečenie ich finančnej stability. Postavenie rizika likvidity medzi ostatnými bankovými rizikami je špecifické, pretože negatívnym výsledkom nie je len strata, ale priamo bankrot inštitúcie. Takáto udalosť môže spustiť reťazovú reakciu a priniesť neistotu do celého finančného systému. Tento článok sa zameral na jeden zdroj rizika likvidity, t. j. riadenie likvidity počas dňa. V roku 2013 BCBS (Bazilejský výbor pre bankový dohľad) zverejnil dokument Monitorovacie nástroje pre riadenie vnútrodennej likvidity, na ktorý sa často odvolávajú regulačné orgány. Ponúka základné koncepty monitorovania vnútrodennej likvidity a stručne definuje stresové scenáre. Autor navrhuje možnosti, ako vykonávať vnútrodenné stresové testovanie likvidity v banke, ktoré je často vyžadované orgánmi dohľadu, aj keď zo strany regulátorov nebol zavedený podrobný prístup či metodika, ako postupovať. Výskum bol realizovaný na anonymizovaných údajoch o prílevoch a odlevoch peňažných prostriedkov zaznamenaných na účte rezerv centrálnej banky jednej zo slovenských komerčných bánk. Na lepšie pochopenie očakávaných peňažných tokov v štandardných podmienkach a počas stresu bol vyvinutý a navrhnutý základný scenár a štyri stresové scenáre. Cieľom autora bolo vypracovať scenáre netradičným spôsobom pomocou základnej a EWMA historickej bootstrap simulácie. Účelom navrhovaných scenárov vnútrodenného monitorovania likvidity bolo posilniť odolnosť nielen konkrétnej banky, ale aj celého finančného systému. Vnútrodenný monitoring likvidity je kľúčovým faktorom pri zabezpečovaní stability finančného sektora.