Impact of Sentiment on Households' Financial Decision Making - Petrenko, Yuliya, 1985-
Príspevok skúma sentiment domácností ohľadom finančného rozhodovania na základe mikroúdajov z tretej vlny prieskumu financií a spotreby domácností (HFCS), ktorý sa uskutočnil na Slovensku v roku 2017. Pre účely výskumu autori vytvorili Index sentimentu, ktorý je založený na údajoch z prieskumu týkajúcich sa ekonomických očakávaní a životnej spokojnosti, ako aj Index portfólia založený na štruktúre aktív domácností. Empirické výsledky naznačujú pozitívny a štatisticky významný vplyv sentimentu na finančné portfóliá domácností s použitím odhadov Logit a OLS.