Impact of Financial Market Development, Financial Crises and Deposit Insurance on Bank Risk - Chang, Yiming
Práca skúma vplyv vývoja finančného trhu, finančných kríz a poistenia vkladov na bankové riziko na základe makro údajov 86 krajín v období rokov 1998-2014. Výsledky ukazujú, že vývoj bankového sektora a vývoj akciového trhu majú protichodné účinky na bankové riziko merané ako pomer nesplácaných úverov. Zavedenie explicitného systému poistenia vkladov zohráva významnú úlohu pri znižovaní rizika bánk. Vývoj na bankovom trhu po zavedení tohto systému však zvyšuje aj riziko bánk. Vplyv vývoja finančného trhu a systému poistenia vkladov na riziko bánk bol výraznejší pred finančnou krízou v roku 2008. Zistilo sa, že medzi vývojom finančného trhu, poistením vkladov, finančnými krízami a rizikom bánk existuje nelineárny vzťah. Vývoj akciového trhu má na riziko bánk asymetrický vplyv.