Interest Rate Uncertainty and Macroeconomics in Turkey - Güney, Pelin Öge
Neistota menovej politiky spojená s neistotou úrokovej sadzby je dôležitým determinantom ekonomických rozhodnutí. Vzhľadom na dominantné postavenie ekonomiky USA na svetových finančných trhoch, môže mať neistota súvisiaca s menovou politikou USA vplyv na ostatné ekonomiky. Štúdia skúma vplyv neistoty úrokových sadzieb pre rôzne splatnosti na priemyselnú výrobu, infláciu, nezamestnanosť a výmenný kurz. Autor použil funkcie impulznej odozvy založené na vektorovom modeli korekcie chýb (VECM - Vector Error Correction Model). Na analýzu kauzality bol uskutočnený Grangerov test kauzality. Skúmanie vplyvu neistoty menovej politiky USA na spomínané premenné Turecka.