Leadership Role of the Human Resources Department in Crisis Situations: the Case of COVID-19 Pandemic - Lukić Nikolić, Jelena
Príspevok poukazuje na vedúcu úlohu oddelenia ľudských zdrojov v krízových situáciách s osobitným dôrazom na krízu spôsobenú pandémiou COVID-19, ktorá začiatkom roku 2020 zasiahla celý svet. HR oddelenie je dôležitým faktorom úspešného fungovania organizácií a v období krízy toto oddelenie preberá vedúcu úlohu v procese krízového manažmentu a následnej obnovy. V dôsledku pandémie COVID-19 muselo HR oddelenie každej organizácie čeliť novým výzvam, chrániť zdravie zamestnancov a zároveň zabezpečiť normálne fungovanie organizácií. Aby sa zistilo, ako sa toto oddelenie vysporiadalo s krízou, ktorá nastala, bol v roku 2020 zrealizovaný empirický výskum so špeciálne navrhnutým dotazníkom, ktorý vyplnilo 108 respondentov zo Srbska, Bosny a Hercegoviny a Chorvátska. Výsledky výskumu ukázali, že HR oddelenie prevzalo vedúcu úlohu v ochrane zdravia a bezpečnosti zamestnancov, ako aj v procese prispôsobovania organizácií na fungovanie v krízových podmienkach. Počas globálnej pandémie COVID-19 sa personálne oddelenia aktívne podieľali na poskytovaní služieb psychologickej pomoci zamestnancom pri adaptácii na nové podmienky a spôsoby práce.