The Pirates of Czechia: the Curse of Preferential Vote - Maškarinec, Pavel
V parlamentných voľbách v roku 2017 v Česku bola Česká pirátska strana v porovnaní s väčšinou Pirátskych strán v Európe bezprecedentne úspešná. Kým však aliancia PirSTAN získala v parlamentných voľbách v roku 2021 15,62 % hlasov, počet pirátskych poslancov klesol z 22 na 4. Vysvetlenie tohto poklesu.