The Sharing Economy and the Use of the Airbnb Platform in Slovakia - Gogolová, Martina
Zdieľaná ekonomika funguje na princípe spájania dopytu a ponuky online. Umožňuje spoluprácu, ktorá by sa inak neuskutočnila a prispieva k zvyšovaniu blahobytu v spoločnosti bez toho, aby produkovala niečo nové. Tovar a služby poskytujú bežní ľudia. Vďaka IKT je táto forma podnikania rýchlo dostupná, flexibilná a ľahko použiteľná. Zdieľaná ekonomika (ZE) sa nezaobíde bez regulácie. Prostredníctvom dostupných informácií sa popísali princípy a fungovanie ZE. Špeciálna pozornosť sa venuje platforme Airbnb. Cieľom príspevku je priblížiť postup prenájmu pomocou algoritmov pre klasické ubytovanie v súkromí a prostredníctvom platformy ZE. Obe metódy sa navzájom porovnávajú a ekonomicky a neekonomicky vyhodnocujú. Veľké rozdiely v praxi boli spôsobené nesúladom medzi súkromnou reguláciou ZE a verejnými reguláciami.