Activation Programs for Unemployment Benefit Recipients in Slovenia - Laporšek, Suzana
Aktivácia nezamestnaných je v posledných desaťročiach dôležitou témou medzi politikmi. Táto práca zhodnocuje súčasné opatrenia v Slovinsku v oblasti aktivácie poberateľov dávok v nezamestnanosti a porovnáva ich formálne požiadavky súvisiace s aktiváciou s medzinárodným pozadím. Príspevok sa zameriava na päť aktivačných oblastí: úprava nároku na dávku v nezamestnanosti, zlepšenie služieb zamestnanosti, účasť na aktívnych politikách trhu práce, monitorovanie a sankcie. V prehľade sa uvádza niekoľko odporúčaní, ktoré by Slovinsko malo uplatniť na aktiváciu poberateľov dávok v nezamestnanosti, vrátane zavedenia náročnejších požiadaviek na hľadanie zamestnania a zvýšeného monitorovania dodržiavania týchto požiadaviek, zavedenia povinnej účasti na aktívnych programoch trhu práce, kontroly konzistentnosti a efektívnosti.